Privacy Policy

PERSONAL DATA AND PRIVACY POLICY


GCH Retail (Malaysia) Sdn. Bhd. (“GCHR”) respects the privacy of individuals with regard to
Personal Data. This Personal Data and Privacy Policy is formulated in accordance with the
Personal Data Protection Act 2010 (“Act”). For the purpose of this Personal Data and Privacy
Policy, “Personal Data” shall have the meaning as ascribed to it in the Act.


A. PURPOSE OF COLLECTION OF PERSONAL DATA
A1. By providing any of your Personal Data to GCHR via internet or otherwise, you hereby
agree that GCHR shall collect, retain and use the Personal Data for the following
purposes:
a. providing you with services under any GCHR’s business;
b. processing your application under any GCHR’s programme;
c. marketing of goods and services and sending any advertising and/or
promotional material to you;
d. conducting research on new goods and services for you;
e. carrying out matching procedure in accordance with the law;
f. notifying you of special offers or new products, updates and promotions;
g. performing statistical and analysis of your behaviour and characteristics in
order to measure interest in and use of the various areas of the site and
providing this information to advertisers together with information as to the
number of users that have been exposed to or clicked on their banners;
h. making such disclosures as may be required for any of the above
purposes or by law.
A2. You further agree that GCHR may disclose and transfer (whether in Malaysia or abroad)
to third parties including but not limited to GCHR’s agents, contractors, partners,
advertisers, network operators, associated companies, any relevant financial institutions,
any other persons under a duty of confidentiality to GCHR, any company within its
group, any referee whose details are provided by you and any of GCHR’s actual or
proposed assignees or transferees of GCHR’s rights with respect to you to use, disclose,
hold, process, retain or transfer such Personal Data for the purposes of A1 herein for
and on behalf of GCHR.
A3. Please note that in the event that sufficient Personal Data is not supplied, or is not
satisfactory to GCHR then your application or request to GCHR for any of the above
purposes of A1 may not be accepted.
A4. Any Personal Data supplied by you will be retained by GCHR as long as necessary for
the fulfilment of the purposes stated in A1 herein or is required to satisfy legal regulatory,
accounting requirements or to protect GCHR’s interests.
A5. If you are below the age of eighteen (18) and/or have a court appointed person to
manage your affairs and/or have authorized in writing a person to act on your behalf and
manage your affairs, kindly be NOTIFIED that CONSENT from your parent/guardian or
Last Update: 13th March 2014
such court appointed person and/or authorized person to act on your behalf and manage
your affairs SHALL have to be first obtained before you disclose any of your personal
data to GCHR.


B. CONFIDENTIALITY
B1. Personal Data held by GCHR will be kept confidential in accordance with GCHR’s
Personal Data and Privacy Policy pursuant to any applicable law that may from time to
time be in force.
B2. Any questions, comments, suggestions or information other than Personal Data sent or
posted to the site, or any part of the site by visitors will be deemed voluntarily provided to
GCHR on a non-confidential and non-proprietary basis. GCHR reserves the right to use,
reproduce, disclose, transmit, publish, broadcast and/or post elsewhere such information
freely, including passing it to any Third Party for example, in connection with the
development, manufacture and marketing of products and services and to meet
customer needs.


C. SAFETY OF PERSONAL DATA
All reasonable efforts and practical steps are made to ensure that any Personal Data held by
GCHR is kept up-to-date and is protected against any loss, misuse, modification, unauthorized
or accidental access or disclosure, alteration or destruction.


D. ACCURACY OF PERSONAL DATA
It is your obligation to ensure that all personal data submitted to us and retained by us are
accurate, not misleading, updated and complete in all aspects. For the avoidance of doubt, we
and/or the Group and/or its employees or authorized officers or agents will not be responsible
for any personal data submitted by you to us that is inaccurate, misleading, incomplete and not
updated.


E. LINKS
Our web site may contain links to other sites and pages. By activating a link, such as for
example by clicking on the banner of an advertiser, you leave our web site and GCHR does not
exercise control over any Personal Data or any other information you give to any other entity
after you have left our web site.


F. RIGHT OF ACCESS TO PERSONAL DATA
F1. Under the Act, you have the right of access to your Personal Data held by GCHR on
payment of a prescribed fee and to request correction of the Personal Data that is
inaccurate, incomplete, misleading or not up-to-date.
F2. If you have any questions regarding GCHR' Personal Data and Privacy Policy or if you
wish to request access to your Personal Data or if you wish to correct your Personal
Data or if you wish to withdraw your consent to GCHR for the processing of your
Last Update: 13th March 2014
Personal Data for the purposes of A1 or for the transfer of your Personal Data to the
third parties stated in A2, you may send your request in writing at the following address:


GCH Retail (Malaysia) Sdn. Bhd.
Mezzanine Floor, Giant Hypermarket Shah Alam Stadium
Lot 2, Persiaran Sukan, Seksyen 13,
40100 Shah Alam,
Selangor, Malaysia
Giant/Cold Storage/Mercato/Jason’s Foodhall/TMC
Attention: General Manager, Marketing
Tel No. 03-5544 8888
Email: info@giant.com.my


GCHR reserves the right to charge you a reasonable fee for the processing of your
personal data access request.


DATA PERIBADI DAN DASAR PRIVASI (“DPDP”)
GCH Retail (Malaysia) Sdn. Bhd. (“GCHR”) menghormati data peribadi berhubung dengan hak
privasi setiap individu. Data Peribadi dan Dasar Privasi (“DPDP”) ini diolah mengikut Akta
Perlindungan Data Peribadi 2010 (“Akta tersebut”) dan Peraturan-Peraturan Perlindungan Data
Peribadi 2013 (“Peraturan tersebut”). Bagi tujuan ini, “Data Peribadi” akan mempunyai maksud
sepertimana yang dijelaskan di dalam Akta tersebut.


A. TUJUAN PENGUMPULAN DATA PERIBADI
A1. Apabila anda memberkan Data Peribadi anda kepada GCHR melalui internet atau
sebaliknya, anda telah bersetuju bahawa GCHR akan mengumpul, menyimpan dan
menggunakan Data Peribadi tersebut untuk tujuan yang berikut:-
a. Menyediakan perkhidmatan untuk anda di bawah mana-mana perniagaan
GCHR;
b. Memproses permohonan anda di bawah mana-mana program GCHR;
c. Pemasaran barangan dan perkhidmatan serta menghantar apa-apa iklan
dan/atau bahan promosi kepada anda;
d. Mengendalikan penyelidikan ke atas barangan baru dan perkhidmatan
untuk anda;
Last Update: 13th March 2014
e. Menjalankan prosedur yang hampir sama mengikut undang-undang;
f. Memaklumkan kepada anda tawaran khas atau produk baru, terkini dan
promosi;
g. Melaksanakan pengiraan statistik dan analisis tingkah laku serta ciri-ciri
anda untuk mengukur kepentingan dalam penggunaan pelbagai jenis
laman sesawang dan menyediakan maklumat ini kepada para pengiklan
dengan maklumat berkenaan beserta bilangan pengguna yang telah
terdedah kepada atau klik pada banner mereka;
h. Membuat pendedahan tersebut sebagaimana yang dikehendaki bagi
mana-mana maksud di atas atau oleh undang-undang
A2. Anda selanjutnya bersetuju bahawa GCHR boleh mendedahkan dan memindahkan
(samada di dalam Malaysia atau di luar negara) kepada pihak ketiga termasuk tetapi
tidak terhad kepada agen-agen GCHR, kontraktor-kontraktor, rakan kongsi, para
pengiklan, operator rangkaian, syarikat-syarikat bersekutu, mana-mana institusi
kewangan yang berkaitan, mana-mana pihak yang bertanggungjawab terhadap
kerahsiaan kepada GCHR, mana-mana syarikat yang berada di dalam kumpulannya,
mana-mana pihak yang menjadi rujukan yang mana butirannya telah anda sediakan dan
mana-mana pemegang serahhak atau penerima pindahan hak GCHR yang sebenar
atau yang telah dicadangkan, yang berhak berkenaan dengan anda untuk digunakan,
didedah, dipegang, diproses, disimpan atau dipindahkan Data Peribadi tersebut bagi
tujuan A1 di sini untuk dan bagi pihak GCHR.
A3. Sekiranya Data Peribadi yang mencukupi tidak dibekalkan atau tidak memuaskan
GCHR sila ambil perhatian bahawa permohonan atau permintaan anda kepada GCHR
untuk apa-apa tujuan yang dinyatakan di A1 tidak akan diterima.
A4. Mana-mana Data Peribadi yang telah anda kemukakan akan disimpan oleh GCHR
selama tempoh yang perlu bagi tujuan yang dinyatakan di A1 atau dikehendaki untuk
memenuhi kehendak undang-undang, perakaunan, keperluan atau melindungi
kepentingan GCHR.
A5. Jika anda dibawah umur lapan belas (18) tahun dan/atau Mahkamah telah melantik
seseorang untuk menguruskan hal ehwal anda dan/atau telah diberi kuasa secara
bertulis kepada seseorang untuk bertindak bagi pihak anda dan menguruskan hal ehwal
anda, sila ambil MAKLUM bahawa PERSETUJUAN daripada ibubapa/penjaga atau
mana-mana orang yang dilantik oleh Mahkamah atau orang yang diberi kuasa untuk
bertindak bagi pihak anda dan menguruskan hal ehwal anda MESTILAH DIPEROLEH
terlebih dahulu sebelum anda mendedahkan apa-apa data peribadi anda kepada
GCHR.


B. KERAHSIAAN
B1. Data Peribadi yang dipegang oleh GCHR akan dirahsiakan mengikut Data Peribadi dan
Dasar Privasi menurut mana-mana undang-undang yang terpakai dan berkuatkuasa dari
semasa ke semasa.
Last Update: 13th March 2014
B2. Sebarang pertanyaan, komen, cadangan atau maklumat selain daripada Data Peribadi
yang telah dihantar atau diposkan ke laman sesawang ini, atau mana-mana bahagian
daripada laman sesawang ini oleh pelawat akan dianggap diberi secara sukarela
kepada GCHR secara tidak sulit dan bukan hakmiliknya. GCHR berhak untuk
menggunakan, mengeluarkan semula, menghantar, menerbitkan, menyiarkan dan/atau
mengeposkan maklumat tersebut di tempat lain secara bebas, termasuk menyerahkan
maklumat tersebut kepada mana-mana pihak ketiga contohnya, berkaitan dengan
pembangunan, pembuatan, pemasaran produk dan perkhidmatan serta untuk
memenuhi keperluan pelanggan.


C. KESELAMATAN DATA PERIBADI
Segala usaha yang berpatutan dan langkah-langkah praktikal dibuat untuk memastikan
sebarang Data Peribadi yang dipegang oleh GCHR dikemaskini dan dilindungi daripada
sebarang kehilangan, salahguna, pengubahsuaian, capaian yang tidak dibenarkan atau
secara tidak sengaja atau pendedahan, pengubahsuaian atau kemusnahan.


D. KETEPATAN DATA PERIBADI
Anda bertanggungjawab untuk memastikan semua Data Peribadi anda yang telah
diserahkan dan disimpan oleh kami adalah tepat, tidak mengelirukan, telah dikemaskini
serta lengkap dari segala aspek. Bagi mengelakkan sebarang keraguan, kami dan/atau
kumpulan syarikat dan/atau para pekerjanya atau pegawai yang telah diberi kuasa atau
agen-agen tidak akan bertanggungjawab terhadap mana-mana data peribadi anda telah
diserahkan kepada kami yang tidak tepat, mengelirukan, tidak lengkap dan tidak
dikemaskini.


E. PAUTAN
Laman sesawang kami mungkin mengandungi pautan ke laman-laman sesawang lain.
Dengan mengaktifkan pautan tersebut, sebagai contoh seperti klik pada banner
pengiklan, anda meninggalkan laman sesawang kami dan GCHR tidak melaksanakan
kawalan ke atas mana-mana Data Peribadi atau apa-apa maklumat lain yang anda
berikan kepada mana-mana entiti lain selepas anda meninggalkan laman sesawang
kami.


F. HAK PENGAKSESAN DATA PERIBADI
F1. Di bawah Akta tersebut, anda mempunyai hak akses ke atas Data Peribadi anda yang
dipegang oleh GCHR pada pembayaran kos yang telah ditetapkan dan untuk membuat
permohonan pembetulan data peribadi yang tidak tepat, tidak lengkap, mengelirukan,
atau tidak dikemaskini.
Last Update: 13th March 2014
F2. Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan mengenai Data Peribadi dan Dasar Privasi
(“DPDP”) GCHR atau anda ingin mengakses Data Peribadi anda atau jika anda ingin
membuat pembetulan ke atas Data Peribadi anda, atau jika anda ingin menarikbalik
kebenaran anda untuk GCHR memproses Data Peribadi anda bagi tujuan di A1 atau
untuk memindahkan Data Peribadi anda kepada pihak ketiga yang dinyatakan dalam
A2, anda boleh menghantar permintaan anda tersebut secara bertulis seperti di alamat
berikut:-

GCH Retail (Malaysia) Sdn. Bhd.
Mezzanine Floor, Giant Hypermarket Shah Alam Stadium
Lot 2, Persiaran Sukan, Seksyen 13,
40100 Shah Alam,
Selangor, Malaysia
Giant/Cold Storage/Mercato/Jason’s Foodhall/TMC
Untuk Perhatian: General Manager, Marketing
Tel No. 03-5544 8888
Emel: info@giant.com.my

GCHR berhak untuk mengenakan bayaran fi yang berpatutan untuk memproses
permohonan untuk mendapatkan data peribadi anda sahaja.